<$BlogRSDUrl$>

21.10.04

Hamsun 2 

Så er Erobreren - band 2 av Ingar Sletten Kolloens mykje omtala Hamsun-biografi - på marknaden. Denne gongen er meldingane overstrøymande. NRKs Tom Egil Hverven
mener Kolloen overgår seg selv som forteller. Bind to, "Hamsun - Erobreren" er en svært godt fortalt og vel begrunnet historie om et eksepsjonelt menneske.
---
Fremdeles er han forbausende godt informert om hva som skjer inne i hodet til mange av personene han skriver om. Men han tar seg bedre tid til å fortolke kildene og ta stilling, særlig i de mange versjonene som finnes av prosessen mot Hamsun.
Aftenpostens Terje Stemland gjev attesten: "Ingar Sletten Kolloens kjempeløft, "Svermeren" og "Erobreren", rager over det meste som er blitt og trolig vil bli skrevet om Knut Hamsun." I Stavanger Aftenblad meiner Eirik Lodén: "Elegant sluttført."

Meir kritisk, og meir interessant, er Espen Søbye i Dagbladet:
I dette bindet er det politikken som står i sentrum. Var han en ekte og overbevist nazist? Inneholdt romanene hans også denne avskyelige ideologien?

Det er slike spørsmål en Hamsun-biografi er forventet å skulle svare på. Skjønt svare og svare. Forholdet mellom politikk og estetikk, mellom forfatterens verdensanskuelse og budskap og mening i romanene, er naturligvis et så vanskelig spørsmål å utrede at det lønner seg med noen forbehold.

Men siden Kolloen har valgt fortellingen, blir det lite rom for å drøfte dette spørsmålet, gi argumenter for og imot. Det har i grunnen ført til at på dette avgjørende punktet er boka et tilbakeskritt for eksempel i forhold til Robert Fergusons biografi fra 1988 og Ståle Dingstads bok fra i fjor, for bare å nevne et par. Hos Kolloen er det i virkeligheten er gammelt poetokratisk standpunkt som hevdes. Kunsten står over politikken, slik kunstneren står over borgeren.
# lagt inn 21.10.04 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?