<$BlogRSDUrl$>

29.10.05

Grannar 

I 1885-86 hadde familien Blix bustad i det norske Ministerhotellet i Stockholm, med gateadresse Hofslagaregatan 4. Nett no er det byggetomt der, totalrenovering av bygningen (ikkje den gamle til Ministerhotellet, den blei riven i 1910, men den som blei bygd etterpå).

Det var litt av eit grannelag der ute. Like ved, ytst på Blasieholmen (som ikkje er ein holme, men ei halvøy), ligg Nationalmuseum (bygd 1866). Andre vegen ligg eit anna monumentalbygg, Grand Hôtel (bygd 1874). Både Grand, den eine fløya til Ministerhotellet og Nationalmuseum ligg ved Södra Blasiiholms hamnen, på Norrström-sida av Blasieholmen, med utsikt mot Kungliga Slottet. Det noverande Riksdagshuset fanst ikkje enno, det er bygd i løpet av åra 1897-1905. Derimot såg dei Stockholms gamle operahus, Kungl. Teatern godt (det blei rive mot slutten av 1800-talet for å gje plass til det noverande operahuset), og S:t Jakobs kyrka, som var og framleis er den lokale soknekyrkja.

På baksida av Ministerhotellet gjekk Blasiiholmsgatan. Her låg Nya Teatern, den noko spesielle Blasiiholmskyrkan - svensk luthersk kyrkje utan geografisk kyrkjelyd og kyrkjebokføring, og Svenska Frimurare Orden. Ved Norra Blasiiholms hamnen låg Kungl. Musikaliska Akademin.
# lagt inn 29.10.05 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?