<$BlogRSDUrl$>

3.10.05

Nytt om Cathinka 

Du hugsar nok ikkje Cathinka? Kort oppdatering: Cathinka Jacobsen var barndomsvenninne av Emma Blix, f. Hansen, var konservatoriestudent i Leipzig medan ekteparet Blix budde der, og var fadder for deira førstefødde, Hans Peter. Ho blei seinare gift med papirhandlar Rich. Andvord. I jubileumsskriftet for firmaet hans fann eg denne passasjen:
'Hun [Catinca Andvord] hadde som ung pike studert musikk i Leipzig og Paris og hadde i alt fem års utenlandsopphold bak seg da hun ble viet til Rich Andvord. Hun holdt flere konserter og lanserte flere av SIN FETTER JOHAN SVENDSENS komposisjoner i private selskaper før de ble fremført i konsertsalene verden over' (mi uth.).
Svært interessant, den kjende fiolinisten, dirigenten og komponisten Johan Svendsen var nemleg også busett i Leipzig i 1871-1872. Men det var noko her som ikkje stemde. Eg fann slektsrøter for både fru Andvord og herr Svendsen i Fåberg, men nokon søskenbarnrelasjon var det ikkje mogleg å verifisere.

Så eg la inn eit spørsmål i Digitalarkivets utmerka "Brukarforum", og no har eg fått dette gledelege svaret:
Hei, Jeg tror jeg kan hjelpe deg med å oppklare slektskapet mellom Kathinka Andvord og Johan Svendsen, men fetter og kusine var de neppe. Den 5.7.1808 døde den 64 år gamle enken Lisbeth Pedersdtr. på plassen Hammeren under Lillehammer gård i Fåberg. Hennes opphav er ukjent, men det er mulig hun var fåberging. Denne Lisbeth Pedersdtr. ble gift i Fåberg 17.4.1775 med kobberslager Jonas Jonassen Elg. En av deres barn var sønnen Jonas Jonassen Elg den yngre født på Hammeren ved Lillehammer gård i Fåberg 9.7.1782. Denne Jonas den yngre ble gift i Fåberg 21.10.1802 med Sigrid Valentinsdtr., f. 9.3.1782 på Valentinstuen ved Lysgård i Fåberg. De hadde datteren Pernille Marie Jonasdtr. Elg, født på Hammeren ved Lillehammer gård 24.8.1816. Hun ble gift med Gulbrand Svendsen og disse var foreldre til Johan Severin Svendsen. i 1865 og 1875 befinner Pernille Marie seg på Søndre Romundstad i Øvre Rendalen i Hedmark der hun er syerske.

Lisbeth Pedersdtr. var altså Johan Svendsens oldemor.

Kobberslager Jonas Jonassen Elg den eldre døde på Hammeren ved Lillehammer gård allerede den 10.5.1783. Enken Lisbeth Pedersdtr. gift seg da opp igjen 22.1.1784 i Fåberg med kobberslager Peter Lundgreen, f. ca 1753 (i Sverige?). Blant deres barn finner vi datteren Sidsel Petersdtr. Lundgreen, født 17.3.1784 på plassen Hammeren ved Lillehammer gård. Hun blir gift i Fåberg 10.6.1805 med gardbrukersønnen Jacob Engebretsen Jongerud, født 8.10.1782 på Jongerud gård i Fåberg. Jacob og Sidsel bosatte seg på Galterudsveen i Fåberg og blant deres mange barn finner vi også sønnen Ole Jacobsen Galterudsveen, født 12.11.1818 på Galterudsveen. Han flytter til Christiania i 1840 der han i 9.1.1849 blir gift med Anne Arnegaard fra Ål i Hallingdal. Ole Jacobsen Galterudsveen ble i Christiana kjent som malermester Ole Jacobsen og døde av bronkitt i sitt hjem i Kirkegaten 4 den 8.5.1896. Et av Ole og Anna's barn var datteren Katinka Sofie, født i 1849 som ble gift med Richard Andvord.

Lisbeth Pedersdtr. var derfor også oldemor til Kathinka Andvord.

Johan Severin Svendsen og Katinka Andvord var altså tremenninger (eg. 'halvtremenninger' hvis det er noe som heter det). Jeg håper dette løser problemet ditt. Hvis du vil ta kontakt med meg direkte kan du gjøre det gjennom denne hjemmesiden.

mvh Richard Fauskrud
Verda er full av snille og hjelpsame menneske. Eg har ikkje anna å gje Richard Fauskrud enn ein plass i fotnotane til biografien - og kan hende ei god historie til den slektshistoriske forskinga hans. Men han skal i det minste takkast høgt og tydeleg på BlixBlog.
# lagt inn 3.10.05 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?