<$BlogRSDUrl$>

25.6.08

Blix i Harstad 

Harstad Tidende melder frå festspela i Nord-Noreg:
Ivan, Runa og Elias
Festspillene har gjenfødt det gamle folkeakademiet. Folkeopplysende foredrag, en tallerken suppe og en bit kultur på toppen. Alt for en hundrelapp.
I går var kulturen cellisten Runa Bergsmo. Jammen vekket hun ikke salig Elias Blix tilbake til livet. Presten og politikeren fra Gildeskål ble tatt inn i det festspillseremonielle åpningsrituale av Tove Karoline Knutsen i hennes regjeringstid - men stille sendt i eksil da Birger Carlsen entret tronen.

Inne i den halvmørke Studentkroa slapp Runa løs en vár utgave av "Barndomsminner fra Nordland". Suppeslurpingen og skjeklirringen stanset i respekt for en stille versjon av den høystemte nordnorske nasjonalromantiske fedrelandssalme. Og i undring over at den var tilbake.
Elles var det den legendariske gammelredaktøren i Nordlys, Ivan Kristoffersen, som hadde showet. Det fortel Odd Rikard Olsen meir om, utan at eg skal referere det. Derimot må eg sitere avslutninga hans:
Tilbake til Blix. Han kunne fortjent en oppmerksomhet. I år kom den store Blix-biografien om salmedikteren, bibeloversetteren, lingvisten og politikeren.

Elias Blix var kirkeminister i Johan Sverdrups Venstre-regjering 1884 - 1888. Den første under parlamentarismen.

Hva med en Blix-dag i neste års folkeakademi i Finn-regi. Her er mye å øse av.
Eg får berre seie som salig Darwin P. Erlandsen: "Tiltredes".
# lagt inn 25.6.08 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?