<$BlogRSDUrl$>

3.1.09

Blix ved juletid 

Ein liten klipperunde i norske lokalaviser. Nordfrå skriv Nordlys 24.12.08 i ein artikkel vigd Trygve Hoffs "Nordnorsk julesalme":
Den nordnorske julesangtradisjonen er mer mangfoldig enn vi kanskje tror. Et raskt søk i historien bringer oss helt tilbake til Petter Dass med «Christi naaderlige fødsel». Så kommer Elias Blix med sin «Kling no klokka», som Kine Hellebust for ikke lenge siden spilte inn på plata «15 salmer og ein song».

Vår egen julesalme
– Her hørte selvsagt «Kling no klokka» med. Den er vel også blant Blix mest kjente salmer, sier Hellebust som også har forhold til Nordnorsk julesalme.
– Den blir man grepet av. Jeg kjente Trygve Hoff og ante ikke at han hadde skrevet denne sangen før jeg ble kjent med den for om lag 10 år siden. Den er vakker, og er vår julesalme framfor noen, sier tekstforfatteren som aldri har selv forsøkt seg på julesanger.
Det er det svært få nålevende tekstforfattere i nord som har gjort. Halvdan Sivertsen er unntaket med «Josefs julevise». Samt tekstforfatter og komponist Ivar Thomassen fra Alta som har skrevet en ukjent liten perle «Lysfest». Den er av lokale kor i Alta tolket inn i adventen og framført på julekonserter.
Eg fekk forresten eit fint korarrangement av "Nordnorsk julesalme" som julehelsing - frå Sunnmøre.

Trønder-Avisa 24.12.08:
Sjangerskiftene er hyppige og flere av arrangementene nyskapende. Ensemblets vare framføring av Elias Blix` julesalme «Kling no, klokka» kom ikke lenge før Trond Aasan på vokal og fele i lag med damene gjorde en sjelden tolkning av Hans Rotmos «Isogaisa».

– Vi finner låter vi liker og justerer etter hvem som er med, opplyser
Trond Aasan. Han deltok på sin tredje adventskonsert med Fjellklang.
Høvet er konserten 4. søndag i advent i Stordalen kapell, Meråker. Musikarane har tilknyting til grenda.

Oppland Arbeiderblad 24.12.08 rapporterer frå konserten med "Landslaget" med solistar og treblåserarar i Hov kyrkje (i Land, sjølvsagt) måndag før jul, mellom anna med Blix-salmen "Sæle jolekveld" på repertoaret.
# lagt inn 3.1.09 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?