<$BlogRSDUrl$>

7.2.11

Universitetshistorie 

Universitetet i Tromsø feirar 185-årsdag for høgre utdanning i Nord-Noreg. Lærarseminaret på Trondenes starta opp i 1826 og blei seinare flytta til Tromsø. At rektor Jarle Aarbakke står som forfattar av På den tredje side-artikkelen i dagens Nordlys, saman med den rutinerte lærarskolehistorikar m. m. m. Eivind Bråstad Jensen, gjer vel følgjande til eit offisielt synspunkt:
I dag er det 185 år siden Trondenes seminar ble grunnlagt. Det var første «frø» til det som i dag er Universitetet i Tromsø.
Og sjølvsagt er Blix med i soga:
Tilbudet om friplass gikk til de som gjorde det best på opptaksprøven. Noen av disse tok etter hvert høyere utdanning, da som regel embetseksamen i teologi. De var gjennom tida på seminaret blitt knyttet nært sammen og utgjorde et tett sosialt nettverk i hovedstaden.

Faktisk hadde alle de 10 som deltok på stiftelsen av den første innflytterforeninga i Kristiania i 1862, Den nordlandske Forening, bakgrunn fra Tromsø seminar. Her finner vi kjente navn som Elias Blix, Anton Chr. Bang og Ole Tobias Olsen.
# lagt inn 7.2.11 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?