<$BlogRSDUrl$>

13.1.04

Nordisk meisterskap 

Dagsavisen, 12.01.2003:
En ny undersøkelse utført for Nordisk språkråd har sett på det skandinaviske språkfellesskapet og hvor flinke nordmenn, dansker, svensker og svensktalende i Finland er til å forstå hverandres språk. Og tallenes tale er klar.

Nordmenn har nesten en tredjedel bedre forståelse av de nordiske språkene enn svensker og dansker. Vi forstår drøyt 60 prosent av våre nabospråk, mens de andre nordisk-talende bare forstår rundt 40 prosent.
- Nordmenn er skandinaviske mestre i nabospråksforståelse, sier førsteamanuensis i nordisk ved Universitetet i Oslo, Arne Torp.
...
- Grunnen til at nordmenn har lettest for å forstå nabospråkene er at språket vårt har mange gloser til felles med danskene og en uttale som ligger nær opp til den svenske, sier Torp.

Dialektene har en sterkere stilling i Norge enn i Sverige og Danmark. Nordmenn er derfor mer åpne for å forstå folk som snakker annerledes enn vi selv.
- De har dialektforskjeller i Sverige også, men der legger de om til rikssvensk om de har forskjellig dialekt. Og i Danmark er jo dialektene nærmest utradert, sier Torp.
Nordmenn, særlig på Østlandet, har fått mye passiv kunnskap om svensk gjennom svensk fjernsyn og svenskspråklig dansemusikk og annen populærmusikk.
Og eg vil berre føye til: Sidemålsundervisninga må ha vore svært vellukka, som treningsprogram betrakta.

Les meir.
Send ein kommentar.
# lagt inn 13.1.04 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?