<$BlogRSDUrl$>

22.2.06

Analfabetisme 

Klassekampen har intervjua Roy Jacobsen, under overskrifta "Krigen mot islam". Jacobsen presterer mellom anna følgjande kraftsats:
Jeg tror islam bidrar til å opprettholde fattigdom og analfabetisme, blant annet ved at myndighetene kontrollerer flyten av informasjon.
Ein kan diskutere mangt av det han seier, men lat meg fokusere på analfabetisme. Eg vil påstå, utan å kunne talfeste det, at islam og jødedom gjennom historia gjennomgåande har vore betre på alfabetisering enn det kristne Europa, sjølv om vi har kome oss etter kvart. Grunnen? Den sentrale stillinga til dei heilage skriftene. I islam som i jødedommen fanst eit levande ideal om at kvar einaste gutunge skulle nå så langt i lesekunsten at ein sjølv var i stand til å lese den heilage teksten, somme stader og tider har det til og med vore vanleg at ein sjølv skulle skrive sitt eige private eksemplar av teksten (det er verd å minne om at lesekunne og skrivekunne er to ulike ting, det er mange som har lært å lese utan å kunne skrive).

Det er all grunn til å ha eit kritisk fokus på analfabetisme, særleg frå eit kvinneperspektiv; det har ofte ikkje vore høgt prioritert å lære kvinner lesing og skriving. Men å hevde at islam i seg sjølv bidrar til å oppretthalde analfabetisme, er vestleg hybris av heilt historielaust merke.
# lagt inn 22.2.06 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?