<$BlogRSDUrl$>

3.2.06

Barndomsnytt 

I dag er eg entusiastisk. Eg har lese gjennom eit manuskript av "sogneprest O. E. Flovik" datert 23. august 1914 med tittelen Et besøk i prof. dr. Elias Blix barndomshjem. Det er Oscar Berg, Salten Museums Gildeskål-avdeling i eigen person, som har sendt meg kopi av dei seks sidene. Så vidt eg veit, har dette aldri vore publisert. "Proveniensen er usikker, men jeg har mistanke om at det var blant en del papirer som ble samlet opp i et skap på prestegården under en vakanse", seier Oscar. Autentisiteten er i alle fall sikker. Dette er ei svært verdifull kjelde. Soknepresten har møtt både brukaren av barndomsheimen til Blix, halvbroren Peder Olsen, og heilbroren, Ole Ravik. Her kan ein kontrollere mykje av anekdotestoffet kring barndommen til Elias Blix, og i tillegg finst det ein del opplysningar eg aldri har sett før. Nokre utdrag:
(frå samtalen med Peder Olsen, Våg:)
Vi faar vite, at huset, hvor Elias sin opvekst [SIC], ikke længer eksisterer og vor vert peker paa tomten i nærheten der huset hadde staat. Tomten dækkes nu av frodig græs og vild blomster
...
Han hadde en inderlig glæde i sin mor; faren døde ved et ulykkestilfælde da Elias kun var 3 aar. En sten i fjeldet løsnet og traf Peder Vaag i hodet, mens han stod og fældte bjerk.
Av moren faat i arv dette fromme sind. Han syntes om at leke sammen med søskend [SIC] og gjevnaldrende [SIC] fra gaardene. Men i nærmere besittelse av læsekunsten gled leketankerne ut av barnesindet.
Bøkerne i morens reol fik nu i Elias en usvikelig ven, og i samfund med dem blev Elias gjætergut ad aarene professor.
I opveksten altid tjenstvillig mot moren. Mange aar gjætergut for gaardens buskap. Paa sine skoglige færder glemte han mindst av alt niste for aanden. Indunder Vaagsliens herlige bjerkehegn har Elias tilbragt mange interessante læsetimer.
Han var til like musikalsk og førte nu og da farens violin med til skogs, men da han ikke kunde præstere et saa fængslende spil som hin Grækenlands Orfeus, til hvis toner klipper og skov og dyr lyttet, hændte det, at buskapen han var sat til at gjæte, kom ind paa godtfolks eng og Elias fik i næste stund bruke sine ben like flittig som han i forveien hadde ført buen.

(frå samtalen med Ole Ravik:)
Vi hilser paa professorens bror. En ser straks ansigtets store likhet med den lærde brors.
...
Ole beretter videre med stille glæde om sin avdøde digterbror. Elias Blix fik sin første undervisning av en prestesøn Peder Bruun. Denne lærte ham skrivning, læsning og regning. Senere nøt han non [SIC] skolegang hos klokkeren i Gildeskaal, Hansen. Blev av ham ført frem til konfirmation. I den tid stod barn efter dygtigheten og Elias hævdet med glans den øverste plads paa kirkegulvet konfirmationsdagen. Det var i de gamle[?] enkle tider med gudfrygt og god kirkesøkning og ungdommen nødte pligtskyldig frem paa provste- og bispevisitaser. Og her var Elias et lys.
Saalænge han var hjemme, var han altid tilstede, naar moren holdt andagt. Efter tidens vis viedes særlig lørda[gs]kvælden til fromhetsøvelser.
Efter konfirmationen blev Elias Blix hjemme i 3 aar. Han tok i denne tid 3 gange til Lofoten paa fiske. Som sin store aandsfælle og ven A. Chr. Bang hadde ogsaa Blix en opslaat bok mellem angler og line. En gang i Lofoten blev han alvorlig syk av nervefeber og det stod om livet.
...
Som cand. theol. reiste han nu og da sammen med provst[?] Daae i Gildeskaal og assisterte ham ved katekisationer og skoleeksamener.
...
Siden 1856 [SIC, skal vere: 1866] var professor Blix ikke hjemme i Gildeskaal. Han hadde flere gange tanke om at gjeste Nordland, men det blev kun med "tankens trækfuglskare" han gjorde færden. Men han vedlikeholdt forbindelsen med hjemmet og fædrenebygden ved breve.
I 1902 var 4 av Blix’s børn nordpaa og avla besøk paa sin berømmelige fars fædregaard.
...
Professor Blix’s bror Ole Ravik er født 1839, han er fisker og gaardbruker. I 1863 kjøpte han Ravik, hvor han føder 8-9 kyr. Han har faat diplom fra den norske meieriforening for gjetost. Hans hustru Gjertine, født Mentzoni, har staat sin mand trolig bi i hans lange virkedag. De har hat 7 barn. Har nu overgit gaarden til den ældste søn.
...
Før avskeden foreviget fotograf Viking [som var med presten på turen, AA] besøket. Han og et billede av gaardens folk og mig. De elskværdige gamle i forgrunden. Den herlige li og fossen i bakgrunden kom ogsaa med. Efter det første tillatelige blunk meddelte hr. Viking, at det var lykkedes ham ogsaa at faa selve fosseduren med. Men her blev vi vantro.
...
Om Gildeskaals menighet er at melde, at den endnu ikke har tat Blixsalmerne i bruk.
Personleg er eg ikkje minst glad for fela, den var ny for meg. Og hugs fromheitsøvingane på laurdag!
# lagt inn 3.2.06 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?