<$BlogRSDUrl$>

27.7.06

Blixkriget 

I Aftonbladet 17. juli skreiv Jan Myrdal om Ragnvald Blix under den treffande tittelen Blixkriget mot Hitler. Utdrag:
Men karikerade Ragnvald Blix? Ja, tolvårsteckningarna kunde kanske kallas karikatyrer; formförvridningar. Men sedan, redan i femtonårsåldern hade han, som skolebestyrer Otto Anderssen sade om sin elev, skärvan i ögat. Han kunde se och på papperet återge karaktär. Skillnaden mellan karikatyr och karaktär hade William Hogarth visat 1743 i bladet Character and Caricature. Det bladet återgick på diskussionen i Henry Fieldings förord till Joseph Andrews 1742.
Detta var inte okänt för den unge Ragnvald Blix ty vad som också bestämt hans konstnärskap är att han växte upp i ett bildat borgerligt artonhundratalshem. Hans far var professor Elias Blix. En orientalist som tagit filosofiska graden med avhandlingen: De vigtigste udtryck for begreberne herre og fyrste i de semitiske sprog. Sedan som kyrkopolitiker och psalmdiktare verkat för folkkyrka och nynorska.
Ragnvald Blix var som konstnär begåvad och därtill borgerligt bildad. Politiskt höll han livet igenom fast vid den liberalt oppositionella vänsterståndpunkt han präglats till i Kristiania under de politiska striderna vid artonhundratalets slut.
Les meir.
# lagt inn 27.7.06 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?