23.7.10
Fedrelandssalmenytt
SÅ HVORFOR GRÅTE for at radioen slutter å sende denne salmen fast hver søndag morgen? Fordi dens fjerning markerer en forandring av samfunnet som vi nok kan finne uunngåelig, men som like fullt tvinger oss til å tenke.Oppdatering: Guffen har vore så venleg å gje meg peikaren til nettversjonen av Dahl i ein kommentar. Eg legg den her òg.
KRISTNE SYMBOLER forsvinner, noen fordi de kjennes forargelige, andre fordi de minner om en statskirke vi ikke lenger har – i alle fall ikke som offisiell kirke som forpliktende for alle. Samfunnets pluralisme virker utvannende, naturlig nok. NRK sender ikke lenger fast, daglig andakt, og høymessen hver søndag som var så selvfølgelig før, blir nå oppspedd med innslag fra andre trossamfunn. Dette må være slik. Men noe går tapt, hvis vi ikke lenger kan leve med fortidas vaner og skikker.
Oppdatering 2: Hans Fredrik Dahl og fung. kringkastingssjef Per Arne Kalbakk i fedrelandssalmedebatt i Kulturnytt NRK P 2 kl. 16.03 23. juli (peikar til programmet er ikkje lagt ut enno, kl. 17.35. Gå til Nettradio og søk på "Kulturnytt").
20.7.10
Salmeprotest
Hvis kulturvandalene i P1 og andre føler seg krenket av Elias Blix fordi han nevnte «Gud» og ikke skrev sangen på engelsk, får de bruke hørselvern tidlig på søndags morgen.
15.7.10
Salmenytt
NRK kuttet morgensalme
Radiosjef Leif-Kjartan Bjørsvik har fått bråk etter at han fjernet fedrelandssalmen søndag morgen på P1.
– Dette faller inn i et mønster som vi kjenner igjen. NRK prøver å tone ned alt som har med vår nasjonale kultur å gjøre til fordel for sitt multikulturelle eksperiment som nå rir vårt land, sier Hallgrim Berg, tidligere stortingsrepresentant (H) og medlem i Norsk Kulturråd til DagenMagazinet.
Fått klager. Berg, som tidligere har sittet i Kringkastingsrådet, er ikke den eneste som savner salmen som siden 2004 er blitt sunget klokken 6.57 hver søndag. Også Familie og Medier, som kjemper for kristne programmer i NRK, har mottatt klager på at salmen er fjernet.
5.7.10
Gildeskål-nytt
Hyggeleg nytt frå Sør-Hålogaland bispedømmeråd. Du synest kan hende det er gammalt nytt, men eg fekk først høyre ryktet i dag, og nypresten har ikkje flytta enno. Eivind Ørum er 31 år og kjem frå stillinga som ungdomsprest i Ullensaker. Så har dei endeleg fått prest i fast rekning att i Gildeskål, etter lang tid med vikarar. Noko av det første han får i fanget når han kjem, er førebuingane til Blix-jubileet. Lukke til!