30.5.11
Blix i Bodø
i kveld!
Bodø
- Tittel:
- Bodø domkirkes sangskoles vårkonsert
- Dato/Tid:
- 30.05.2011 kl.18.00
- Arena:
- Bodø domkirke
Bodø domkirkes sangskole, med over 100 barn og ungdom, holder sin årlige vårkonsert i Bodø domkirke sammen med et band. Her får vi blandt annet en urframføring av det nyskrevne verket "No lauvast det i li" med tekst av Elias Blix og musikk av Henning Sommero. Verket er bestilt til markeringen av Elias Blix 175 år 2011. Billetter ved inngangen.
27.5.11
Blix på Harstad-kanten
Feirer Blix både
hjemme og borte
Kine Hellebust og
Sørvik sangkor kakker
seg på lag i anledning
markeringen av Elias
Blix’ 175-årsjubileum.
Åtte konserter venter.
Seks av dem i USA.
Dikteren, professoren, teologen
og statsråden Elias Blix
ble født for 175 år siden.
Det feires med konserter over
hele landet.
– Selvfølgelig også i Harstad,
og det tar Sørvik sangkor seg av,
sier Blix-kjenner Kine Hellebust.
– Sandtorg kirke lørdag kveld
og Trondenes kirke søndag ettermiddag.
Blix i Lødingen
frå www.lodingen.com:
Sang – kveld i Lødingen
Elias Blix
I år markeres det over hele landet at det er 175 år siden Elias Blix ble født.
- Som ekte Nordlandsgutt, født i Gildeskål, var han glad i landsdelen sin. Han fikk likevel ikke virke her i sitt yrkesaktive liv, heter det i en pressemelding fra Rut Eli Lindebø i Lødingen kirke.
Blix var en stor teolog og salmedikter som det er verd å markere. Vi kjenner spesielt godt hans sanger: “No livnar det i lundar” og “ Barndomsminne frå Nordland”, men også sanger som Fedrelandssalmen og andre mye brukte sanger.
Førstkommende søndag kl. 18:00 blir det Elias – Blix – kveld i Lødingen kirke. Kjell Småback skal lede kvelden og Vit Kolos sørger for fint tonefølge på flygelet.
La oss komme sammen for å synge noen av hans flotte sanger!
Etterpå serveres kaffe og te!
Hjertelig velkommen!
26.5.11
Meir Blix på Sotra
Blix-salmar i Sund kyrkje.Sundag 29.mai vert alle
salmane i høgmessa av salmediktaren
Elias Blix! Slik
vert det markert at det er 175
år sidan denne folkekjære
diktaren vart født i Gildeskål
i Nordland. Det er
over 70 å velge mellom i
Norsk Salmebok! Kom og
syng med på kjende og kjære
salmar frå sangskatten vår!
25.5.11
Blix for barnekor
ved Henning Sommerro
No lauvast det i li
for:
Resitasjon
Fløyte (alternativ vln./cl. etc.)
2-3 st. kor (like stemmer)
Piano (org.)
Blix til hausten
Kjem vonleg til ein stad nær deg:
Elias Blix- jubileumsforestilling
I 2011 er det 175 år siden Elias Blix fra Gildeskål i Nordland ble født. Dette markerer Musikk i Nordland og Nordland Teater med en forestilling høsten 2011. Elias Blix satte sitt preg på utviklingen av det norske samfunnet på 1800-tallet. I tillegg til å skrive salmetekster, var han teolog, professor i hebraisk, bibeloversetter og politiker. I denne forestillingen blir du kjent med personen Blix gjennom datteren Marie, som forteller om sin far. Vi får glimt av en lutfattig barndom, klassereisen fra bondegutt til statsråd, oppdagelsen av sitt eget språk og drømmene han målbar: om et uavhengig Norge, om polare bragder, om et helt nytt språk, om jernbane til Arkhangelsk og om barndomslengslene som måtte ligge under. ”Ei lysande strand mellom høgfjell og fjord” handler ikke om badestranda på Huk…
Forestillingen tar for seg noen
av Blix tradisjonelle salmer og krydres med norsk og arabisk folkesang og 2 egyptiske perkusjonister. Alt vevd sammen musikalsk av Blix’ sambygding Håvard Lund som også bidrar med nye toner til kjente salmer.
Medvirkende:
MiNensemblet - Musikk i Nordland
Håvard Lund - Kultur i Troms
Unni Løvlid
Ingvild Holthe Bygdnes- Nordland Teater
Manus: Stig Bang
Elias Blix- jubileumsforestilling vil besøke Bodø, Gildeskål, Meløy og Røydøy kommune i uke 44 og 45
Blix på St. Hanshaugen
22.5.11
Lansering
Per Halse har fått gitt ut doktoravhandlinga si i redusert og folkeleg utgåve. Boka, "Gudsord og folkespråk. Då nynorsk vart kyrkjemål. " i serien Krkjefag Profil frå Tapir Akademisk forlag, vert lansert torsdag 26. mai kl. 12.00 i rom 158 i Berte Kanutte-huset.
"Maalsak og Vantru høyrer i hop som Samsystkin.” Det skreiv ein framståande teolog i 1893. Men fleire og fleire song salmar på landsmål, og i 1907 godkjende regjeringa ein nynorskversjon av gudstenesteliturgien. Denne boka fortel korleis det norske folkespråket trengde seg inn i kyrkja. Nasjonale og lokale diskusjonar vert presenterte, og lesaren får innsyn i ein sentral og spennande del av norsk kultur- og språkhistorie.
Framstillinga er for det meste kyrkjehistorisk, men eit hovudkapittel går nøye gjennom den fyrste landsmålsomsetjinga av Det nye testamentet. Der handlar det om korleis ord og uttrykk i den greske grunnteksta best skulle attgjevast på norsk.
Heile eller delar av boka vil vere aktuell som pensum innafor både norsk språk-, kyrkje- og meir generell kulturhistorie. Samstundes er ho skriven for ei breiare målgruppe. Språkføringa og framstillingsforma er tilpassa allment interesserte lesarar.
Blix på St.Hanshaugen
Onsdag 25. kl 12.00
Seniorakademi: ”Ein betre vår eingong”. Foredrag og
konsert om Elias Blix og hans sanger. Foredrag ved
Anders Aschim. Musikk ved Kristin Minde med musikere.
21.5.11
Blix i Jølster
[Søndag 22. mai] 20:00 Blix-kveld i Ålhus kyrkje
Vi markerar 175-års jubilèet for Elias Blix.
Vi syng kjende og kjære Blix-salmar i lag, og lyttar
til tonar knytt til våren og til Blix sine salmar i
høve salmediktaren sitt 175-års jubileum i
år.Desse vert med: Geir Eikenes på klarinett og
saksofon, Aage Skalde: song og Rune Molvik:
orgel og piano.Vel møtt til Blix-jubileum i Ålhus
kyrkje!
Blix på Alstahaug
Salmekveld
Salmekveld i Alstahaug kirke tirsdag 24. mai kl. 19.30. Tema: Elias Blix. Prost Olav Rune Ertzeid forteller om Elias Blix og hans salmer. Organist: Venera Holm. Kollekt: Menighetens musikalske virksomhet Arr: Alstahaug menighetsråd
18.5.11
Blix 17. mai
14.5.11
Post festum
Arrangementet er over, men for dokumentasjonens skuld:
No livnar det i lundar – Elias Blix 5. mai 2011
Torsdag 5. mai markeres bokens dag i et fellesarrangement mellom Bodø bibliotek og DIS-Salten Slektshistorielag. 2011 er Blix-året, og denne kvelden vil Kjellrunn Trohaug kåsere om Elias Blix’ tekster og hans forhold til språket.
”Elias Blix (1836-1902) var bygdegut frå Gildeskål. Etter lærerseminaret i Tromsø studerte han teologi, og blei professor i hebraisk ved Universitetet i Kristiania. Han var også rikspolitikar, og kyrkjeministeren i Sverdrupregjeringa (1884-1888), då Stortinget i 1885 fatta jamstillingsvedtak om at "det norske Folkesprog skulle sidestilles med vort allminnelige Skrift- og Bogsproget". Blix er på sett og vis medansvarleg for språksituasjonen i dag, i alle høve førte han nynorsken inn i kyrkja og gjorde han til folkeeige gjennom salmane sine” sier Kjellrunn Trohaug.
Det kom vel 35 personer.
17. mai i Elias Blix sitt rike
I jubileumsåret er Elias Blix naturligvis med når det feires 17. mai på hjemplassen Sandhornøy. Leder for 17.-maikomiteen Monica Vatshaug og leder for lokalutvalget Rolf Solbakken synes det er ekstra stas at NRK TV kommer for å la hele landet få del i feiringen.
Det er noe helt spesielt å synge Gud signe vårt dyre fedreland, No livnar det i lundar og Barndomsminne fra Nordland på Sandhornøya 17. mai. Derfor starter årets 17. maitog på Sandhornøy med sang og musikk ute ved Elias Blix-bauten kl. 11.15. Og for å sette en ekstra spiss på feiringen vil også hurtigruta MS Nordnorge delta i feiringen. Fra bautaen går toget til Elias Blix-bysten der det blir tale og kransenedlegging, musikk og sang, før toget fortsetter videre til skolen.
- Vi håper alle på Sandhornøy og flest mulig fra andre plasser i kommunen stiller opp og gjør dette til en minnerik opplevelse, sier Monica Vatshaug. I tillegg er det naturligvis flott om hyttefolket benytter anledningen og legger feiringen av nasjonaldagen til Gildeskål.
Siden det nok blir en del flere mennesker enn vanlig på Sandhornøy 17. mai, må alle parkere på skiltede plasser i området ved skolen, og så følge gratis buss ut til bautaen.
- Men her er plass til alle, så kom i lag med oss, dette blir flott! avslutter Rolf Solbakken.
Blix på Sotra
Onsdag 25.mai kl.11.30
– vert det føremiddagstreff
på kyrkjelydshuset
i Kausland. Då kjem
Ingvard Hageberg som var
sokneprest i Sund frå 1973-
1980. Han har som tema:
”Han fører meg til livsens
land” – ei vandring i Elias
Blix sitt liv og diktning. Det
vert ei fin markering av at det
er 175 år sidan Elis Blix vart
født. Det vert rikeleg høve til
å syngje – og ei god matøkt!
Blix i Sannidal
Sannidal kirke kl. 09.00 (Merk tiden):
Salmevandring rundt Sannidal kirke. 175-årsjubileum
for Elias Blix. Michael Wohlenberg. Nattverd.
Ved regn blir gudstjenesten inne i kirken.
Nynorske gudstenester
Blix til lands og til sjøs
Eg er i Bodø i helga (tredje tur hittil i år) og får prøve å oppdatere aller siste nytt, i det minste.
Tysdag 10. mai heldt eg føredrag i Asker kyrkjeakademi om "nasjonsbyggjaren på Slependen", Elias Blix. Med utgangspunkt i sommerhuset plasserte eg Blix i ein reell og symbolsk geografisk mellomposisjon mellom Lysakerkretsen (Nansen, Ernst Sars) og Labråten-folket (Garborgar, Steinsvikar etc.). Frammøtet var overraskande bra, vêret var eigentleg altfor fint til inneliv. Blix og eg kunne dessutan innkassere våre "five minutes of fame" på Østlandssendingen same ettermiddag.
I går kveld var eg med Nynorsklaget og Historisk forening i Bodø på Blix-cruise. Sjøvegen er sjølvsagt den historisk korrekte vegen frå Bodø til Blix-stadene: Våg på Sandhornøya (der eg heldt eit par korte og gripande innlegg), Gildeskål gamle kyrkje (omvisar i særklasse Oscar Berg) og Inndyr (merk deg nysatsinga Heimsjyen. Fiskesuppa er med dette tilrådd). 42 deltakarar og god stemning.