25.7.09
Biografinytt
Eg får prøve å få med noko av det meir interessante på biografifronten i ferietida. Skal vi sjå.
- Truls Gjefsen er, som nemnt, i gang med å skrive biografi om Arne Næss. No har også Aftenposten funne ut dette.
- Olaug Nilssen er ferdig med biografien om Sigvart Dagsland, fortel mellom andre Stavanger Aftenblad. Biografiobjektet (eller, som eg liker å seie det, "det levande subjektet" - til skilnad frå det skrivande og det lesande subjektet, må vite) uttaler:
- Ha! Den har jeg lest, he he. Jeg er veldig fornøyd altså. Det er en veldig humoristisk og personlig portrettbok, det kunne nesten vært hennes nye roman. Det er en skjønnlitterær bok med masse humor. Hun blottlegger seg selv veldig også, hun vil jeg skal leve opp til visse forventninger som hun hadde på forhånd. Det blir veldig show. Ingen glossy portrettbok, men en kantete og subjektiv bok, avslutter Dagsland.
- I Dagbladet har Stian Bromark eit innlegg i debatten om kjeldebruk, på mange måtar godt, men følgjande påstand er vel mildt overdriven:
Norske dokumentarbøker har aldri vært så kildetunge som nå, spesielt biografier. Tidvis inneholder de flere sider med referanser enn fortelling. Det har nok vært en nødvendig utvikling, men det er fare for at den samme trenden har stengt for nyskaping og eksperimenteringsvilje innenfor dokumentarsjangeren. Og det er fare for at vi stoler mer på framstillingen jo lengre litteraturliste boka har. Det er farligere enn et dikterverk uten referanser. Ikke blir det nødvendigvis spennende litteratur av det heller.
- I Morgenbladet melder Alf van der Hagen seg på i same debatten.
Alnæs-sakens etterspill var viktig, ikke minst fordi det ble vanskeligere for forlagene å avslå sakprosaforfatternes ønsker om noter og kilderegister. Et godt eksempel på den nye tid er høstens Jens Bjørneboe-biografi, som etter sigende skal inneholde mer enn to tusen fotnoter. Slikt beriker lesningen av en biografi, det vet de fleste lesere.
Men skjønnlitterære forfattarar skal få velje sjølv om dei vil oppgje kjelder. Ja, ja, det har vore skrive meir epokegjerande leiarar i Morgenbladet. Men forventingane til Tore Rem sin biografi om Jens Bjørneboe er aukande. - Og så kviskrar ein fugl om at Arnhild Skre les korrektur på den tidlegare omtalte biografien om Ragnhild Jølsen.